PERJANTAI

KLO 18.00

Tikkurilan Teatteri –

Eikä yksikään pelastunut / Vantaa

Käsikirjoitus Agatha Christie / Ohjaaja Aarne Linden

3h, väliaika

Kymmenen ihmistä saapuu eristyneelle Sotilassaarelle. Leppoisa hämmennys isäntäväen poissaolosta katkeaa, kun ääni levyltä syyttää paikalla olijoita sekaantumisesta julmiin kuolemantapauksiin. Selviää, ettei kukaan oikeastaan tunne kutsut lähettäneitä herra ja rouva Owenia. Mysteerin ainekset ovat kasassa, kun yksi vieraista tukehtuu kuoliaaksi kesken illallisen ja loru seinälle ripustetussa taulussa alkaa “Kävi kymmenen pientä sotilaspoikaa yhdessä pöytähän, vaan yksi ruokaan tukehtui, on jäljellä yhdeksän – “.

Christien nerokkaassa tarinassa suljettu paikka, tiivistyvä tunnelma ja yhä vääjäämättömämmältä näyttävä tuho saavat henkilöt reagoimaan eri tavoin. Kun epäily, syyllisyys ja pakokauhu nostavat päätään, näyttäytyy ihmisyys koko kirjossaan.

”Esityksen intensiteetti säilyy loppuun asti, ja kaikki näyttelijät pelaavat yhteiseen päämäärään saumattomasti. Ohjaus on tarkka ja ajoittain todellista rytmistä taituruutta. Tunnelma on ajoittain jopa piinaava, vaikka klassikkoesityksen loppuratkaisu olisikin kirkkaana mielessä.” – Sanna Saarela

Kuva Leena Tiuri

LAUANTAI

KLO 11.00 

Teatteri Kultsa – Yössä Gehennan / Helsinki

Käsikirjoitus Ilpo Tuomarila Ohjaus Jorma Hellström

2h 20min, väliaika

 

Vain vuosi Ahlqvistin murskaavan Seitsemän veljeksen arvostelun jälkeen, alkoholismin ja masennuksen riivaama Aleksis Kivi joutuu Lapinlahden mielisairaalaan. Sairaalan käytävillä hän törmää Daniel Hjorton kirjoittajaan runoilija, J.J. Weckselliin. Kateus ja halveksunta toisiansa kohtaan innoittaa heidät esittämään toisistaan karikatyyrit, missä he ivaavat ja piikittelevät toisiaan. Ylilääkäri Saelan näkee tämän uudeksi hoitomenetelmäksi ja sallii sen ylihoitaja Gimbergin estelyistä huolimatta. Esityksillään he repivät toistensa sielut sirpaleiksi, mikä samalla kuvaa kummankin luovan voiman viimeisiä kipinöitä ja toivoa.

 

”Teatteri Kultsa luo näyttämölle vahvan ja raadollisenkin maailman. Katsoja pääsee seuraamaan mielisairaalan arkea missä ei aina voi olla varma kenen mieli on enemmän järkkynyt, hoitajien vai potilaiden. Näyttelijät heittäytyvät rooleihinsa täysillä ja visuaalisuus tukee esityksen tunnelmaa.” – Sanna Saarela

Kuva Jorma Hellström

 

KLO 15.30

 

Teatteri Fiasko – Don Juan ja Kivinen Vieras / Joensuu

 

Käsikirjoitus Moliére  Ohjaus Tuire Hindikka ja Tiia-Mari Mäkinen

75min, ei väliaikaa

 

Don Juan ja Kivinen Vieras on vetävä, vireä ja visuaalinen tulkinta sarjahurmaajasta, moraalista ja kunniasta. Lähes 400 vuotta sitten kirjoitettu teos asettaa meidät tänäänkin kohtaamaan viettelijyyden, uskottomuuden, uskonnon ja uskonnottomuuden, teeskentelyn sekä pelon ja pelkuruuden asioita.

Teos puhuu synnistä, synnin palkasta, taivaan kostosta ja helvetistä. Ja tämä on komediaa, komediaksi kirjoitettu ja komediaksi harjoiteltu Don Juan ja Kivinen vieras.

 

Vauhdikas klassikkokomedia taittuu Teatteri Fiaskon käsittelyssä visuaalisesti taidokkaaksi ja ajoittain jopa viiltävän teräväksi ajankuvaksi.

 

Sukupuolirooleilla leikittely tuo teokseen uuden tason, joka resonoi myös tämän päivän yhteiskunnalliseen keskusteluun. Esitys pitää otteessaan ja naurattaakin, muttei päästä katsojaa helpolla. – Sanna Saarela

Kuva Johanna Turunen

KLO 19.00

Helsingin Gayteatteri HGT – Pinkkiä punatähden varjossa – Rosa Unterm Roten Stern / Helsinki

Käsikirjoitus Mikko Autio Ohjaus Jarno Pimperi

1h 50min, väliaika

Pinkkiä punatähden varjossa vie katsojansa viimeiseen vuoteen ennen Berliinin muurin murtumista ja Saksojen yhdistymistä. Vuonna 1989 Itä-Berliinin homoskene oli jo kehittynyt vilkkaaksi. Näytelmän olennaisena osana on sen ajan musiikki, homobaarien eli ”rakkauden turvasatamien” piilotettu yhteisöllisyys, dragesitykset sekä dekadenssi disko.

Päähenkilön bi-seksuaalisuus, itsetuhoiset ajatukset, yksinäisyys, lupa rakastaa, yhteiskunnan yleinen hyväksyntä, valtion kontrolli sekä kaduilla kuljeskelevat uusnatsit. Mikko Aution käsikirjoittama ja Jarno Pimperin ohjaama näytelmä on kunnianosoitus kaikille homobaareille sekä inspiraation antaneelle Itä-Saksan ainoalle DEFA- homoelokuvalle Coming Out.

”Esityksen historialliset puitteet on rakennettu vähäeleisesti mutta toimivasti ja päähenkilön matka on ajattoman samaistuttava myös tänä päivänä.  Diskomusiikki ja dragshowt siivittävät tarinan lentoon ja katsoja uppoutuu täysin Gayteatterin luomaan maailmaan.” – Sanna Saarela

Kuva Petri Tuohimaa

SUNNUNTAI

KLO 11.00 

Teatteri Sisar – KODITTOMAT / Tuusula

Käsikirjoitus ja ohjaus Sarppa Heiskanen

2h 30 min, väliaika

Kodittomat on Teatteri Sisarelle käsikirjoitettu, sävelletty ja sovitettu musikaali. Kodittomat kertoo yhden kadun pitkäaikaisasunnottomista, eri-ikäisistä ihmisistä. Tarina nostaa esille, aika kipeälläkin tavalla, kodittomuuden haasteita. Kodittomat pitää sisällään kuitenkin myös toivoa, rakkautta ja välittämistä kanssaihmisistä. Kodittomat-musikaalilla Teatteri Sisar ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin raottamalla verhoa, jonka taakse kaikki eivät pääse oikeassa elämässä näkemään. Kodittomat on myös käsikirjoitettu niin, että yleisö voi itse allekirjoittaa tarinan todenperäisyyden; on joku taho, joka luo kodittomuudesta autenttisen kokemuksen lavalle ja saa yleisön kulkemaan hetken matkaa yhdessä.

”Musiikki siivittää esityksen kokonaan toiselle tasolle, vie tarinaa eteenpäin ja tarjoaa katsojalle myös virkistystä aika ajoin. Huikean iso ensemble, joka toimii saumattomasti ja luo lavalle maailman, mikä imaisee mukaansa. Tämän esityksen puolella on helppo olla.” – Sanna Saarela

Kuva Heli Viitanen